Wat is assertiviteit?

Wat is assertiviteit?

Wat is assertiviteit? In de context van leiderschap is assertiviteit het tactvol en respectvol uiten van jezelf – je ideeën en meningen – aan anderen zonder agressief over te komen. Voor sommige managers en leiders kan assertiviteit best moeilijk te bereiken zijn. Sommigen zijn zelfs van mening dat assertiviteit contraproductief is, aangezien het kan dienen om de productiviteit te ondermijnen door de controle en het gevoel van eigenaarschap van de groep weg te nemen. Maar hoe word je assertief? Het is bekend dat sommige managers hun werknemers op de werkvloer toestaan hun mening en gevoelens te uiten – zelfs als deze verschillen in de manier waarop deze opvattingen worden uitgedrukt – zolang deze meningen op de werkvloer aanwezig zijn.

Wat is assertiviteit

De waarheid is dat u kunt leren hoe u assertiever kunt worden in uw dagelijkse interacties met uw collega's, vooral wanneer die interacties geen confronterende uitwisseling van ideeën inhouden Assertiviteit en Zelfvertrouwen Cursus Wat is assertief. Door de mensen met wie je omgaat te observeren en op hen te reageren op een manier die geen aanleiding geeft tot ruzie of geschil, kun je een assertieve houding ontwikkelen. Als u zich bijvoorbeeld in een werkomgeving bevindt die u niet aanmoedigt om assertief en zelfverzekerd te zijn, kunt u beginnen door gewoon rond te kijken en de andere mensen in de kamer op te merken. Als je merkt dat er meerdere mensen zijn die er passief en slaperig uitzien, wil je er misschien een punt van maken om deze mensen op een meer gespreksniveau te betrekken, zodat je ook wat van hun feedback kunt krijgen.

Door je bewust te zijn van de andere mensen in de kamer en naar hun reacties en uitdrukkingen te luisteren, kun je leren hoe je assertiever kunt worden in je communicatiestijl. Het is natuurlijk niet voldoende om deze individuen gewoon te observeren; je moet ook de vaardigheden oefenen die nodig zijn om te communiceren op een manier die minder agressief en bedachtzamer is. Assertiviteit aanleren hoeft niet plaats te vinden in een klaslokaal, op de werkplek of bij anderen; u kunt de vaardigheden leren die nodig zijn om in elke situatie beter te worden in communiceren, ook in de situaties die er misschien om vragen. Een inspanning leveren om assertiviteit aan te leren, kan heel nuttig zijn en kan de productiviteit op veel verschillende manieren verhogen.

Klik hier: Assertiviteit en Zelfvertrouwen Cursus